80 let MO ÈRS Mirotice

Tuto informaci o Místní organizaci ÈRS Mirotice musím zaèít tím nejpodstatnìjším, to je øíèkou, která protéká naší obcí.
Ona  byla  v dávné  minulosti  jednou  z hlavních  dùvodù,  proè  se  v mirotické  kotlinì  pøed
dávnými a dávnými  èasy usadil  první  èlovìk.  Mimo  to,  ¾e zde  nalezl  pøíznivé  podmínky k ¾ivotu v podobì kotliny chránìné pøed studenými vìtry, byla tu i øíèka plná nejen ryb ale i zlata. Dávno jsou pryè doby rý¾ování, co však zùstalo je laskavý tok naší øíèky Lomnice. Jako pøed tisíci lety, tak i dnes nás oslovuje svoji jedineènou malebností, krásou a jen zcela mimoøádnì i krutostí.
Od  svého  pramene   kdesi  pod   Tøemšínem,  pøi  prùtoku   naší   malebnou   krajinou  nabírá
z nesèetných potokù a potùèkù další vody, ani¾ by významnì zvìtšila a urychlila svùj tok. Obklopena pøevá¾nì loukami, ve stínu olší a košatých vrb pomalu plyne k Miroticùm. Snad, aby si v této malebné èásti naší zemì u¾ila co nejdéle jejích krás. V nesèetných zákrutách se zpomaluje a zastavuje, jako by nechtìla rychle dosáhnout svého ústí a nav¾dy se ztratit ve vodách Otavy, ale co nejdéle se laskat s pùvabnou krajinou mezi Blatnou a Miroticemi. Jen však projde Miroticemi náhle zaèíná zrychlovat svùj tok, snad dohánìje ztracený èas, na své pouti do náruèe své mohutnìjší sestry Otavy.
Okouzleni jejími pùvaby se ji¾ pøed 80 roky rozhodlo 27 obèanù Mirotice zalo¾it rybáøský spolek. Svùj zámìr uskuteènili 5.11.1930. V tento památný den byly polo¾eny základy naší organizace. Pøi listování v kronice se dozvídáme, ¾e nìkteré problémy, které trápily tehdejší èinovníky jsou i problémy dnešními. I tehdy se vyskytli jedinci, kteøí nebyli ochotni respektovat stanovená pravidla, na kterých se dohodli. Doèítáme se, ¾e pan ten a ten chytal na více prutù, nebo ¾e další nerespektoval zákaz rybolovu v urèitém úseku. Byli potrestáni vylouèením. I tehdejší funkcionáøi se nevyhnuli ani urèitému, a¾ neúnosnému tlaku ·z øad èlenù. Jejím výsledkem bylo napøíklad to, ¾e po tøech letech rezignoval první pøedseda pan Bedøich Matuška na svoji funkci. I v dalších letech odstupovali funkcionáøi a» ji¾ z dùvodù pochopitelných nebo i nìkdy malicherných. Svoji èinnost mìli o to slo¾itìjší, ¾e pravidla rybolovu si v prvopoèátku stanovovali sami. Co vyhovovalo deseti, pìti  se nelíbilo. Nacházíme dosti rùzných omezení a zmìn. V pravidlech se napøíklad doèítáme,  ¾e  kapr o váze  menší  ne¾  0,5  kg  se  vracel  do  vody.  V roce  1939  si  organizace  odsouhlasila, cituji
„povolení sportovati mechanickými lapadly /tøpytkou/ je¾to poskytuje rybáøi mnoho sportovních zá¾itkù„ V samém zaèátku mìl místní dìkan za postoupení práva lovit v urèitém úseku vyhrazeno, ¾e zde mù¾e chytat do èeøenu.
Je zajímavé, ¾e ji¾ v roce 1932 byl ustanoven pøíse¾ný hajný za  roèní  odmìnu  150,- Kè. 
Mimo to si mohl ponechat pøedmìty vèetnì ryb zabavených pøi nedovoleném chytání. Spolek se  nesoustøedil  jen  na  chytání,  jak  je  uvedeno  v kronice  ale   byly  zahájeny  první  kroky k zarybòování øeky. V lokalitì „Strá¾ovických struh" byly vybudovány 3 rybníèky.  Po odborné stránce se organizace obrátila na Rybáøskou školu ve Vodòanech se ¾ádostí o poskytnutí rad v otázkách jakou rybu vysazovat a kdy.
Od samého zaèátku byla velmi dobrá spolupráce mezi rybáøi a obcí. Ji¾ pøi zakládání bylo uvedeno, ¾e v pøípadì, ¾e se spolek rozpadne budou finanèní prostøedky pøedány obci. Další ukázkou dobrých vztahù byl rok 1964, kdy obec poskytla organizaci novì vybudovaný rybník o výmìøe 4 ha do bezplatného nájmu na 40 rokù. Tento krok byl vyjádøením uznání za rozsah prací, které pøi výstavbì tohoto rybníka rybáøi odpracovali. V roce 2004 byla smlouva obnovena za podmínek velice výhodných pro rybáøe.
Uvedený  „Nový"rybník  spolu s pùvodnì 6ti chovnými rybníèky  o celkové výmìøe cca 5 ha je v souèasné dobì dobrým zázemím pro výrobu dostateèného mno¾ství kaprù, které ka¾doroènì vysazujeme do revíru Lomnice I v mno¾ství  ne menším ne¾ 19 q.
V samotných Miroticích fungovaly a¾ do 50 let minulého století 3 mlýny. Jejich jezy vzdutím hladiny øeky vytváøely na pomìrnì malém toku velice významné lokality pro rybolov. Po nuceném odchodu mlynáøù se zaèaly tyto vodní díla rozpadat. Jeden v 70 letech opravilo Povodí Vltavy. Zbývající chátraly dále. Povodeò v roce 1996 prolomila jez u Mrvíkù mlýna a celý úsek nad ním, který byl v¾dy nejbohatìji zarybnìn se zmìnil na pouhý protékající potùèek. Obec peníze nemìla. Tak nastoupili rybáøi a za pomoci silných kmenù obnovily vzdutí na pùvodní úroveò. Ka¾dá další i mírná povodeò se na této stavbì podepisovala dalšími škodami. V tomto pøípadì jsme ale mìli velké štìstí. Do Mirotic se pøistìhoval nový majitel mlýna a zároveò rybáø pan Vodièka. Jez pøevzal do svého vlastnictví a pøijïte se podívat dnes. Ani povodeò v roce 2002 se jej nedotkla, i kdy¾ mìla v našem mìstì úroveò tisícileté. Zbývá poslední, nejmenší. Díky vzájemné spolupráci mezi organizací, obcí a Povodím Vltavy se zaèíná blýskat i zde na lepší èasy. Náš zájem a snaha o to, aby tato vodní díla plnila svá pùvodní poslání se odrá¾í i v Komplexním rozboru hospodaøení a rybolovu za rok 2008, kdy návratnost, úlovky a docházka svìdèí o tom, ¾e naše práce spolu s dobrým stavem jezù v nejvíce zarybnìném úseku pøináší své pozitivní výsledky.
Za dobu existence naší organizace jejími øadami prošly stovky èlenù. Stopa nìkterých je zanesena v kronice. Je však vìtšina u jejich¾ jmen není, mimo to , ¾e byli èleny organizace ¾ádný údaj. Svým zpùsobem je to velká škoda, proto¾e témì ka¾dý èlen v období svého èlenství nìjakým zpùsobem pøispìl k rozvoji organizace. V souèasnosti vìnujeme pozornost výchovì mladé generace. Jistì všichni, kdo alespoò krátce pracoval s mláde¾í ví co je to za práci, hlavnì dnes v dobì poèítaèù. My nejen, ¾e se vìnujeme mladým, nezapomínáme ani na tu starší generaci. Ka¾dý z èlenù naší organice starší 75 let má povolenku zdarma. Tuto výhodu má i èlen, který je nepøetr¾itì minimálnì 40 let èlenem organizace. U tìch 75-letý je ale podmínkou, ¾e musí být v naší organizaci min. 10 rokù. Ka¾dý èlen, který dovršil 75 let dostává ka¾doroènì pøi výlovu „Nového „ rybníka kapra. Dùchodci a ¾eny nejsou zatí¾eni ¾ádnou brigádnickou èinností. Skuteèné odpracování brigádní povinnosti se v souèasné dobì stalo pro mnohé zamìstnané skuteènì problémem. Proto se nám osvìdèilo uhrazení této povinnosti ve finanèní podobì. V pøedcházejících letech jsme špatnì odhadli tuto zále¾itost. Pøíliš vysoká èástka vyhnala z našich øad celou øadu rybáøù. To se projevilo poklesem a¾ na pouhých 114 èlenù. Èlenská základna nejen, ¾e stagnovala ale ona klesala. Nástupem nového pøedsedy došlo k pøehodnocení, a souèasný stav je 175 èlenù a ka¾doroènì toto èíslo roste. Nìkdy skuteènì ménì znamená více. V našem pøípadì to bylo sní¾ení úhrady za brigádu na 400,- Kè. Celková výše vybraných poplatkù za neodpracované brigády nám plnì kryje práce provedené na rybochovném zaøízení mnohdy i odborníkem.
Souèasná finanèní situace naší organizace je  velice dobrá.   Obrat v roce  2009  se pohyboval kolem  650.000,-  Kè.  Je pravda,  ¾e  musí  existovat jedinec  nebo základní skupina lidí, která doká¾e   ostatní  dostateènì  motivovat.  V naší  organizaci  se to  daøí. Ne,  ¾e bychom   nemìli problémy.  Mnohdy  je  øešíme  i  dosti  hlasitì.  Výsledkem  je,  ¾e  se nikdo jeho¾  názor  nebyl pøijat neurazí, a jak se øíká s funkcí nesekne. 
V naší organizaci pracuje 7 èlenù rybáøské strá¾e. Podaøilo se nám podstatné její omlazení. Mù¾eme øíci, ¾e výbor je z prací tìchto èlenù spokojen. Jen jedna vìc nás trápí. Tito lidé témìø dnes a dennì nesouce svoji kù¾i na trh jsou znepokojeni závìry pøíslušných orgánù pøi øešení jimi zjištìných pøestupkù nebo trestných èinù pytláctví.
Závìrem chci uvést, ¾e naše organizace je tady pro lidi. Chceme i nadále vytváøet pro všechny, nejen èleny naší organizace, co nejlepší podmínky pro rybolov. Revír se sna¾íme co nejlépe zarybnit. Všichni poctiví rybáøi jsou na revíru Lomnice I. vítáni. Ti, kteøí by chtìli porušovat pravidla rybolovu se tu setkají s rybáøskou strá¾í, která je ka¾dému ochotna pomoci ale také tvrdì zasáhnout proti tìm, kteøí nechtìjí ctít pravidla. Mimo poslání ulo¾ené jim zákonem plní ještì jedno, které si ani neuvìdomujeme. O samotì sedící rybáø mù¾e být terèem  zájmu  rùzných  individuí.  Pøítomnost,  i kdy¾ jen  obèasná,  èlena RS  tomuto mù¾e
pøedejít. Závìrem chci popøát naší organizaci, aby si i nadále udr¾ela svoji svì¾est mladice pøi plnìní svého poslání, vytváøet co nejlepší podmínky pro rybolov a to úspìšný na revíru Lomnice I. Všem rybáøùm i tìm, kteøí dosud nenavštívili Lomnici v Miroticích pøipomenout, ¾e èas strávený na rybách nám není zapoèítáván do ¾ivota. Na revíru Lomnice I. to platí dvojnásobnì, proto¾e zde nemáte po¾itek jen z rybolovu, ale i z krajiny kolem Vás.

Toto povídání sesmolil jednatel organizace František Høebejk v bøeznu roku 2010.