Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace            Srbice (okr. Domažlice)

 

Důležite informace 2024

Od příštího roku vejde v platnost novelizovaná vyhláška č. 197/2004 Sb. Co znamenají její úpravy pro praktický rybolov?

Od 1. 1. 2024 nabývá účinnosti vyhláška č. 197/2004 Sb., k provedení zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů. V následujícím textu podrobněji rozebíráme, co přináší novela tohoto předpisu pro rybolov v praxi.Kompletní znění nové vyhlášky si můžete stáhnout ze Sbírky zákonů zde. Republiková rada ČRS zároveň zapracovala veškeré legislativní změny do Rybářského řádu ČRS pro rok 2024 a 2025. Jednotlivé územní svazy rovněž aktualizovaly bližší podmínky lovu tak, aby odpovídaly stávajícím ustanovením nově vydaného právního předpisu. Všichni naši rybáři tak dostanou kompletní ucelený přehled aktuálně platných pravidel rybolovu (Rybářský řád) s novou povolenkou na rok 2024.

Přehled nejdůležitějších změn pro praktický rybolov:

Sjednocení legislativních pojmů – muškaření.

Doposud byl v legislativě odlišován způsob lovu muškařením a lovu na umělou mušku. Novelou dochází ke sjednocení terminologie, nově bude tento způsob lovu nazýván v legislativě muškařením, což je dlouhodobě používaný termín i v rybářské praxi. I v Rybářském řádu ČRS se tak nově setkáte pouze s pojmem muškaření a jeho přesnou definicí.

Sjednocení lovu přívlačí a muškaření ve pstruhových revírech.

Doposud bylo možné lovit přívlačí na pstruhových revírech pouze v období od 16. 4. do 31. 8. Nově dochází ke sjednocení doby lovu s muškařením, a rybáři tak mohou obě metody lovu využívat až do 30. 11. V případě přívlače však platí, že od 1. 9. je možné vláčet pouze s jedním jednoháčkem. Důležité je však k této změně také dodat, že možnost dalšího zpřísnění zůstává v rukou uživatele rybářského revíru prostřednictvím bližších podmínek výkonu rybářského práva. Tedy tam, kde uživatel uzná například s ohledem na společenstva ryb za vhodné, může být přívlač na podzim omezena či nadále zakázána. Je proto nanejvýš důležité důkladně prostudovat platný Rybářský řád.

Lov hlubinnou přívlačí

Lov hlubinnou přívlačí, tam kde je bližšími podmínkami povolen, bude nově možný pouze prostřednictvím plavidla poháněného lidskou silou. Nebude již tedy možné na rybářských revírech v ČR provozovat hlubinnou přívlač prostřednictvím lodních motorů.

Amur bílý má nově stanoven denní limit počtu úlovků

Amur bílý se nově dostává na seznam tzv. ušlechtilých ryb, jejichž úlovek je v mimopstruhovém rybářském revíru legislativně omezen na 2 ks denně.

Změna denního limitu úlovků pro některé nepůvodní druhy a pro invazní nepůvodní druhy ryb

Do denních limitů počtu kusů a hmotnosti přisvojených ryb se nově nezahrnují karas stříbřitý, hlaváčovití (Gobiidae), sumečci (Ictaluridae) a invazní nepůvodní druhy na unijním seznamu. Nově si tedy rybář může od vody odnést neomezené množství například karasů stříbřitých. Nadále platí zákonné ustanovení, že invazní druhy na unijním seznamu (v našich podmínkách zejména střevlička východní, sumeček černý, slunečnice pestrá a hlavačkovec Glenův) nesmí být po ulovení vráceny zpět a nesmí být použity jako nástražní rybka.

Změna v zapisování úlovků dalších druhů ryb

Změna nastává také v zapisování přisvojených úlovků. Nadále platí, že každý rybář má povinnost přisvojený úlovek tzv. ušlechtilých ryb (kapra, štiky, candáta, bolena, sumce, ryb lososovitých a nově i amura) zapsat bezprostředně po jejich ulovení včetně jejich délky a hmotnosti. Nově pak v případě přisvojení ostatních druhů ryb zapisuje rybář bezprostředně po ulovení pouze druh ryby, po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody pak počet kusů a celkovou hmotnost. Nemělo by tak již docházet k přisvojování například tzv. „bílých ryb“ bez toho, aby je následně rybář nezapsal do úlovkového lístku.

Změna platnosti rybářských lístků

Novelou vyhlášky státní správa ruší rybářské lístky vydávané na období 1 a 3 roky. Nově tak budou úřady vydávat rybářské lístky pouze na dobu 10 let, dobu neurčitou a 30 dní. Ke změně výše správních poplatků za vydání rybářských lístků nedochází, již vydané rybářské lístky zůstávají v platnosti.

Změna průkazů rybářských stráží

Novela vyhlášky také zásadním způsobem mění vzor průkazu rybářské stráže. Stávající průkazy pozbydou platnosti 31. 12. 2029, a všechny rybářské stráže si tak musí do této doby své průkazy vyměnit za nové, a to prostřednictvím úřadu, který je do funkce ustanovil. Postupně se tak mezi členy rybářské stráže začnou objevovat nové žluté průkazy, namísto dosavadních modrých. Stávají odznaky rybářských stráží se měnit nebudou.

   

Změn ve vyhlášce je samozřejmě celá další řada, týkají se však především uživatelů rybářských revírů, a to zejména v oblasti zásad pro udělování výjimek, přepočtů věkových kategorií vysazovaných ryb, evidence o hospodaření apod., a nezasahují tak do praktického rybolovu rybářů.

 

Petrův zdar!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Na Orlík, Trnávku, Račice od roku 2024 pouze s celosvazovou povolenkou

Blíží se start prodeje povolenek na rok 2024, a proto připomínáme všem rybářům, kteří budou chtít lovit na Orlíku, Trnávce, Račicích a pstruhové Moravě 24, že na těchto revírech budou platit pouze celosvazové, celorepublikové a místní povolenky. Od roku 2024 tedy nebudou na revírech Republikové rady ČRS (ÚN Orlík, ÚN Trnávka, VK Račice a Morava 24) platit územní povolenky žádného ÚS ČRS.

Upozorňujeme všechny rybáře, že místní povolenky na revíry Republikové rady ČRS budou pouze krátkodobé (3 a 10denní), a proto lze všem našim rybářům, kteří plánují navštívit v roce 2024 některý z výše uvedených revírů, doporučit zvážit koupi roční celosvazové povolenky, která je za všech okolností nejvýhodnějším řešením, a to i z hlediska ceny.

Krátkodobé místní povolenky jsou zavedeny pouze jako možnost řešení pro rybáře, kteří mají územní povolenku a v průběhu roku se například na poslední chvíli rozhodnou vyrazit na ryby na některý z revírů Republikové rady ČRS.

Celosvazové a celorepublikové povolenky si mají rybáři možnost nadále zakoupit u své MO, v případě krátkodobých místních povolenek si rybáře dovolujeme odkázat na jednoho z prodejců místních povolenek na ÚN Orlík a nově i na ÚN Trnávka nebo přímo na sekretariát Republikové rady ČRS v Praze.

Připojujeme ceník povolenek platných na revírech Republikové rady ČRS pro rok 2024:

Ceny celosvazových a celorepublikových povolenek pro členy ČRS pro rok 2024:

 

Druh

Roční

dospělí

Roční

mládež, ZTP

Roční

děti

Celosvazová

MP

3 150

1 500

850

P

3 350

1 550

900

Celorepubliková (ČRS + MRS)

MP

4 500

-

-

P

4 750

-

-

 Ceny krátkodobých místních povolenek na revírech Republikové rady ČRS pro rok 2024:

Nově budou krátkodobé místní povolenky Republikové rady ČRS platit na všech MP revírech, tedy Orlíku, Trnávce i Veslařském kanálu Račice a nově bude také zavedena místní povolenka s platností na P revír Republikové rady ČRS, tedy Moravu 24.

Ceny krátkodobých místních povolenek pro členy ČRS:

 

3denní

10denní

MP

(Orlík, Trnávka, Račice)

1 050

1 500

P

(Morava 24)

1 200

1 500

 

Ceny krátkodobých místních povolenek pro nečleny ČRS:

 

3denní

10denní

MP

(Orlík, Trnávka, Račice)

2 350

3 900

P

(Morava 24)

2 500

4 200

 

Petrův zdar.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Školení a zkoušky pro vydání prvního rybářského lístku

.

 

Uchazeč o vydání prvního rybářského lístku musí prokázat:

1. Základní znalosti z poznání ryb a vodních organizmů.

2. Základní znalosti z biologie ryb a vodních organizmů.

3. Základní znalosti způsobů lovu ryb.

4. Základní znalosti o rybářském hospodaření v rybářských revírech.

5. Základní znalosti zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství) a vyhlášky č. 197/2004 Sb., k provedení zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství).

 

https://www.crsplzen.cz/soubor/soupisy-zpc-us-pro-roky-2021-2022/

https://www.rybsvaz.cz/beta/images/kestazeni/stanovy2022.pdf

https://www.rybsvaz.cz/beta/images/kestazeni/jednaci_rad2022.pdf

 

10.4.2022Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Srbice 

 

Důležité termíny v roce 2022:

 

Školení nových členů pro získání prvního rybářského lístku

Koná se 4.3.2022.od 18.30.hod. v sídle organizace Srbice 28 (u kapličky)

 

Výroční členská schůze

KOná se 11.3.2022 od 18.00.hod v KD Srbice

 

POZOR! Změna termínu výdeje povolenek !!!

13.2.2022

13.3.2022

10.4.2022Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Srbice 

 

Důležité termíny v roce 2022:

 

Školení nových členů pro získání prvního rybářského lístku

Koná se 4.3.2022.od 18.30.hod. v sídle organizace Srbice 28 (u kapličky)

 

Výroční členská schůze

KOná se 11.3.2022 od 18.00.hod v KD Srbice

 

POZOR! Změna termínu výdeje povolenek !!!

13.2.2022

13.3.2022

10.4.2022Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Srbice 

 

Důležité termíny v roce 2022:

 

Školení nových členů pro získání prvního rybářského lístku

Koná se 4.3.2022.od 18.30.hod. v sídle organizace Srbice 28 (u kapličky)

 

Výroční členská schůze

KOná se 11.3.2022 od 18.00.hod v KD Srbice

 

POZOR! Změna termínu výdeje povolenek !!!

13.2.2022

13.3.2022

10.4.2022Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Srbice 

 

Důležité termíny v roce 2022:

 

Školení nových členů pro získání prvního rybářského lístku

Koná se 4.3.2022.od 18.30.hod. v sídle organizace Srbice 28 (u kapličky)

 

Výroční členská schůze

KOná se 11.3.2022 od 18.00.hod v KD Srbice

 

POZOR! Změna termínu výdeje povolenek !!!

13.2.2022

13.3.2022

10.4.2022Vítejte na stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Srbice 

 

Důležité termíny v roce 2022:

 

Školení nových členů pro získání prvního rybářského lístku

Koná se 4.3.2022.od 18.30.hod. v sídle organizace Srbice 28 (u kapličky)

 

Výroční členská schůze

KOná se 11.3.2022 od 18.00.hod v KD Srbice

 

POZOR! Změna termínu výdeje povolenek !!!

13.2.2022

13.3.2022

10.4.2022