Jak jsme již naše rybáře dříve informovali, prováděla MO ČRS Radotín v průběhu letošní zimy a jara odchov pstružích jiker v plovoucích inkubačních přístrojích. Cílem byla především podpora přirozené populace pstruha obecného.

Výhodou inkubace přímo v toku je dokonalá adaptace rybky na chemicko-fyzikální parametry místní vody doslova již od jikry a zlepšené antipredační chování, tedy schopnost uniknout rybožravým predátorům.

IMG 20230430 WA0025Chvíle napětí před otevřením inkubátoru

Akce byla úspěšná a v neděli 30. 4. jsme se sešli, abychom společně sklízeli ovoce naší práce. Počasí vyšlo královsky, obloha byla blankytně modrá a skupinka rybářů s napětím sledovala otevírání víka přístroje. K naší radosti bylo na dně inkubátoru pořádně živo, malí pstruzi už měli většinou strávený žloutkový váček, a tak vesele rejdili sem a tam. V průběhu přepouštění do transportních nádob nám dávali jasně najevo, že už chtějí zkoumat ten veliký svět kolem nich, který jim nabízí tolik svobody.

 63A9995 newPohled do inkubátoru po otevření

Od inkubátoru se vysazovací skupinky rozešly oběma směry, po proudu i proti proudu. Vysazovali jsme pečlivě, do každé úživné mělčiny nebo proudu, vždy po pár kusech. A věřte, že to byla vysoká škola akrobacie a místy i pořádná prolézačka, abychom nevyklopili kyblíček s malými svěřenci, a zároveň přelezli spadlé stromy, nebo se prodrali hustou vegetací. Inu, dobrý hospodář musí s plůdkem i přes strom skočit. Celkově jsme na přibližně kilometr dlouhém úseku potoka vysadili kolem 1 500 pstroužků.

IMG20230410152752Pohled na dno aparátu v průběhu inkubace – všude se to jen hemží váčkovým plůdkem

Na závěr jsme ještě provedli průzkum několika tůní a jejich dna pomocí podvodní kamery, abychom věděli, do čeho ti naši pstruzi jdou. Potěšila nás přitom bohatá potravní nabídka na dně, tvořená především blešivci a schránkovými chrostíky.

IMG20230430142737To je radosti, když v nádobce rejdí tolik živých mrňousů

Věříme, že jsme se vydali správnou cestou - plovoucí inkubátory patří mezi moderní metody vysazování pstružího plůdku. Vsadili jsme na kvalitu vysazované ryby a přírodě blízkou formu podpory obsádky. A zdaleka nekončíme - v příštím roce bychom chtěli projekt nejen zopakovat, ale také rozšířit o nové inkubátory osazené větším počtem jiker.

 63A9999Vysazování plůdku vyžaduje fyzickou zdatnost, trpělivost a šikovné ruce

Tímto bychom chtěli vyslovit velké poděkování všem těm, kteří nezištně a ve svém volném čase pečovali o naše malé rybí svěřence v průběhu předchozích měsíců, zodpovědně vybírali zaplísněné jikry, čistili nátoková síta a zanesené inkubátory po přívalových deštích, to vše za cenu zmrzlých rukou a pokud vím, tak i jedné nedobrovolné koupele. Dále patří naše poděkování RNDr. Jiřímu Křesinovi z firmy Beleco za zapůjčení inkubátorů, podporu projektu a odborně i lidsky skvělou spolupráci.

IMG20230430144939 newMožná právě teď máme ve svých rukou budoucího krále tůně

Svatý Petr to všechno vidí a jistě všem zúčastněným spravedlivě odplatí již v průběhu letošní sezóny.  A my ostatní rybáři máme rovněž důvod k radosti, pod hladinou se nám tiše začíná rozbíhat pstruží škola života, a my budeme se zatajeným dechem sledovat, jak se daří našim "prvňáčkům". Jestli se půjdete na podzim projít kolem Radotínského potoka, určitě je uvidíte již řádně poporostlé, jak se sběrem hmyzu z hladiny hlásí o slovo.

 63A0010Potěšilo nás, že s vysazováním přišli pomáhat i rybáři, kteří sami pstruhy neloví

Petrův zdar!

Pavel Vrána (ichtyolog ČRS, zástupce hospodáře ÚSMP), za ČRS Lukáš Mareš


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.

Ok