16. duben je datum, ke kterému se upínají myšlenky většiny milovníků muškaření a pstruhové přívlače. Zítra v 6:00 si budou moci letos poprvé nahodit držitelé územních, celosvazových i celorepublikových pstruhových povolenek.

V roce 2018 bylo vydáno celkem 10.351 územních, 1.949 celosvazových a 172 celorepublikových povolenek, opravňujících jejich držitele k lovu ryb na pstruhových revírech. Ve srovnání s držiteli mimopstruhových povolenek jsou tak pstruhaři ve výrazné menšině - mimopstruhových povolenek je každoročně vydáno více než 190 tisíc.

V současnosti se Český rybářský svaz stará o 510 pstruhových revírů s celkovou délkou přes 6300 kilometrů. Každoročně do svých revírů vysadí přes 800.000 kusů pstruha potočního o váze téměř 20 tisíc kilogramů, 356 tisíc pstruhů duhových o váze přes 100 tisíc kilogramů, 34 tisíc sivenů o váze 8,6 tisíc kilogramů a 306 tisíc lipanů o váze 3,8 tisíc kilogramů.

pstruh a lipan

Úlovky na pstruhových revírech i přes intenzivní nasazování dlouhodobě klesají, částečně vlivem sníženého samovýtěru (suchá období posledních let, chemické a farmaceutické látky ve vodě), predátorům a částečně stále populárnějšímu přístupu Chyť a pusť, který do určité míry statistiky ponechaných úlovků deformuje. Bližší podrobnosti o statistikách vysazování a dosažených úlovcích v článku.

Začátek pstruhové sezóny je také dobrou příležitostí zopakovat nejdůležitější základní pravidla a omezení, která se vztahují k pstruhovým revírům; upozorňujeme, že je nutné před návštěvou revíru zkontrolovat bližší podmínky uživatele revíru, uvedené před soupisem revírů a zároveň popis revíru.

  • Pstruh obecný, duhový a siven mají nejmenší lovnou míru stanovenou na 25 centimetrů, pokud nestanovil uživatel revíru míru vyšší.
  • Denní úlovek lososovitých ryb (a lipana) je stanoven na 3 kusy.
  • Pozor na počet docházek – většina územních svazů omezuje počet docházek (na lososovité ryby, označeno zakroužkováním data před započetím lovu) na 3 docházky týdně.
  • Ponechané úlovky lososovitých ryb je nutné zapsat do povolenky ihned po ulovení.
  • Míra lipana je zvýšena na 40 centimetrů na všech územních svazech s výjimkou Severočeského (30cm) a Západočeského (30cm) územního svazu.
  • Mezi povinnou výbavu (kromě nezbytného rybářského lístku a povolenky k lovu) patří podběrák, peán a míra.
  • Mezi povolené techniky lovu lososovitých ryb (a lipana) na pstruhových revírech patří pouze přívlač a lov na umělou mušku
  • Lipan podhorní je stále hájen – sezona lipana začíná až 16. června (trvá do konce listopadu).

Na závěr bychom rádi poprosili všechny rybáře o šetrné zacházení s ulovenými rybami, zejména těmi, které nedosahují lovné míry nebo které si nechtějí ponechat. Samozřejmostí by měla být manipulace mokrou rukou a zabránění kontaktu s kameny a břehem. Na zvážení je i používání háčků bez protihrotů (na většině revírů zatím nepovinné) nebo výměna trojháčků za jednoháčky u nástrah na přívlač. Ulovená ryba, puštěná v dobrém stavu zpět do revíru, vás může potěšit nejen nyní, ale s trochou štěstí i v sezónách příštích.

Všem milovníkům pstruhařiny přejeme hodně štěstí během nadcházející sezóny (a jistou dávku trpělivosti s členy rybářské stráže, na jejichž časté kontroly jsou zejména po zahájení pstruhaři již zvyklí).

Petrův zdar!

Tomáš Kočica

sweden 77224 1920

 


Výukové a propagační předměty

triko triko2 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.

Zpravodaj ČRS

Rybářský zpravodaj 3x ročně informuje o nejdůležitějších událostech a změnách ve sportovním rybolovu.

2019
Květen    
kvetenzpravodajsmall    
2018
 Únor  Červen Prosinec
zpravodaj2 zpravodaj3 zpravodaj4

 


Tento web využívá k poskytování služeb cookies. Používáním tohoto webu udělujete souhlas s využitím cookies.
Ok