16. duben je datum, ke kterému se upínají myšlenky většiny milovníků muškaření a pstruhové přívlače. Zítra v 6:00 si budou moci letos poprvé nahodit držitelé územních, celosvazových i celorepublikových pstruhových povolenek.

V roce 2018 bylo vydáno celkem 10.351 územních, 1.949 celosvazových a 172 celorepublikových povolenek, opravňujících jejich držitele k lovu ryb na pstruhových revírech. Ve srovnání s držiteli mimopstruhových povolenek jsou tak pstruhaři ve výrazné menšině - mimopstruhových povolenek je každoročně vydáno více než 190 tisíc.

V současnosti se Český rybářský svaz stará o 510 pstruhových revírů s celkovou délkou přes 6300 kilometrů. Každoročně do svých revírů vysadí přes 800.000 kusů pstruha potočního o váze téměř 20 tisíc kilogramů, 356 tisíc pstruhů duhových o váze přes 100 tisíc kilogramů, 34 tisíc sivenů o váze 8,6 tisíc kilogramů a 306 tisíc lipanů o váze 3,8 tisíc kilogramů.

pstruh a lipan

Úlovky na pstruhových revírech i přes intenzivní nasazování dlouhodobě klesají, částečně vlivem sníženého samovýtěru (suchá období posledních let, chemické a farmaceutické látky ve vodě), predátorům a částečně stále populárnějšímu přístupu Chyť a pusť, který do určité míry statistiky ponechaných úlovků deformuje. Bližší podrobnosti o statistikách vysazování a dosažených úlovcích v článku.

Začátek pstruhové sezóny je také dobrou příležitostí zopakovat nejdůležitější základní pravidla a omezení, která se vztahují k pstruhovým revírům; upozorňujeme, že je nutné před návštěvou revíru zkontrolovat bližší podmínky uživatele revíru, uvedené před soupisem revírů a zároveň popis revíru.

  • Pstruh obecný, duhový a siven mají nejmenší lovnou míru stanovenou na 25 centimetrů, pokud nestanovil uživatel revíru míru vyšší.
  • Denní úlovek lososovitých ryb (a lipana) je stanoven na 3 kusy.
  • Pozor na počet docházek – většina územních svazů omezuje počet docházek (na lososovité ryby, označeno zakroužkováním data před započetím lovu) na 3 docházky týdně.
  • Ponechané úlovky lososovitých ryb je nutné zapsat do povolenky ihned po ulovení.
  • Míra lipana je zvýšena na 40 centimetrů na všech územních svazech s výjimkou Severočeského (30cm) a Západočeského (30cm) územního svazu.
  • Mezi povinnou výbavu (kromě nezbytného rybářského lístku a povolenky k lovu) patří podběrák, peán a míra.
  • Mezi povolené techniky lovu lososovitých ryb (a lipana) na pstruhových revírech patří pouze přívlač a lov na umělou mušku
  • Lipan podhorní je stále hájen – sezona lipana začíná až 16. června (trvá do konce listopadu).

Na závěr bychom rádi poprosili všechny rybáře o šetrné zacházení s ulovenými rybami, zejména těmi, které nedosahují lovné míry nebo které si nechtějí ponechat. Samozřejmostí by měla být manipulace mokrou rukou a zabránění kontaktu s kameny a břehem. Na zvážení je i používání háčků bez protihrotů (na většině revírů zatím nepovinné) nebo výměna trojháčků za jednoháčky u nástrah na přívlač. Ulovená ryba, puštěná v dobrém stavu zpět do revíru, vás může potěšit nejen nyní, ale s trochou štěstí i v sezónách příštích.

Všem milovníkům pstruhařiny přejeme hodně štěstí během nadcházející sezóny (a jistou dávku trpělivosti s členy rybářské stráže, na jejichž časté kontroly jsou zejména po zahájení pstruhaři již zvyklí).

Petrův zdar!

Tomáš Kočica

sweden 77224 1920

 


fishing 20 300x450 2s

Výukové a propagační předměty

triko triko2 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.

Zpravodaj ČRS

Rybářský zpravodaj informuje o nejdůležitějších událostech a změnách ve sportovním rybolovu.

Prosinec 2018 Květen 2019  
zpravodaj4  kvetenzpravodajsmall
 Únor 2018  Červen 2018
zpravodaj2 zpravodaj3

 


Tento web využívá k poskytování služeb cookies. Používáním tohoto webu udělujete souhlas s využitím cookies.
Ok