Pokračujeme v minisérii rozhovorů se známými osobnostmi, mezi jejichž koníčky patří rybaření. Další ze známých osobností, s kým jsme si povídali o rybolovu na českých revírech byl herec, moderátor, kytarista, zpěvák a bavič Aleš Háma.

Co Vás přivedlo k rybolovu a jak jste začal rybařit?

Svého prvního okouna jsem chytil na pytlačku pod jezem na Lužnici, když mi bylo šest. Pak mi děda přenechal svoje prehistorické vybavení, a už jsem byl lapen. Od deseti let, kdy jsem si udělal v rybářském kroužku papíry, jsem rybářem, i když myslím, že se to počítá spíš od toho prvního okouna, takže od roku 1979.

Jaké způsoby lovu ryb provádíte nejraději?

Nikdy jsem se nevyhraňoval a chytal jsem rád podle sezony, počasí, revíru a ryb co v něm byly. Nejvíce mne ale vždycky bavila plavačka v podjezí či v proudu a vláčka. Mám rád noční lovy candátů a úhořů, ale v posledních šesti letech mi učarovala muškařina, které věnuji 90 % času u vody. Je to ale tak těžká disciplína, že se stále považuji za začátečníka, ale baví mne to moc.

DSC 0040

Kam nejčastěji chodíte na ryby?

Záleží kdy, ale jen namátkou k mým oblíbeným muškařským revírům patří Ohře, Teplá, Rolava, Mže či Otava a Vltava. Na dravce jezdím na Lužnici a přilehlé pískovny a když potřebuju vydechnout a vyčistit hlavu v Praze, tak zajdu na kapry a cejny na Hostivařskou přehradu.

Které druhy ryb jsou Vaše nejoblíbenější a proč?

Tak z výše uvedeného je patrné, že mám rád ryby lososovité, ale ani nevíte jakou radost mi udělá tloušť či proudník. Pak mám rád všechny dravé ryby, hlavně okouny a candáty.

DSC 0688

Vybavíte si nějakou výjimečnou rybu, kterou jste ulovil?

Jednou jsem na Hostivařské přehradě líčil mrtvou rybičku na candáta a ejhle zabral sumec. Měl 110 cm, a na tu pětadvacítku vlasec to bylo celkem napínavé, ale povedlo se.

Konzumujete ryby a pokud ano, doporučil byste nějaký recept?

Je jasné, že ryby v kuchyni potřebují jen minimum obstrukcí, a tím nejlepším dochucovadlem je čerstvost. Miluji rybu na ohni, hned jak se uloví. Na pánvi pak máslo, kmín a někdy česnek. S dobrým chlebem je to opravdové gastro nebe.

DSCPDC 0000 BURST20200617124116003

Jak hodnotíte jako rybář současný rybolov v České republice?

Přiznávám, že práce mi nedovolí u vody trávit tolik času, kolik bych si představoval, ale to je možná ten důvod, proč jsem tak vděčným rybářem. Dokážu chytat hodiny ouklejky, proudníky či plotičky jen tak pro zábavu, a to dokonce radši, než sedět hodiny a dny při čekání na velkou trofejní rybu. A tak řku, že já si zachytám všude a myslím, že je v Čechách opravdu dost pěkně zarybněných revírů, kde se dá hezky zachytat. Bohužel se stále budeme potýkat s jednotlivci, kteří porušují pravidla rybolovu a dělají přestupky se slovy " Vždyť jsem si to zaplatil, tak co…", ale pevně věřím, že takových je u nás čím dál tím méně.

Děkujeme panu Hámovi za čas, který nám věnoval a přejeme vše dobré do osobního i profesního života a hodně hezkých chvil u našich revírů.

Za ČRS Lukáš Mareš (foto: archiv A. Hámy)


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.

Ok