MS v položené je ukončeno a my máme velikou radost, že se českému týmu podařilo dosáhnout na bronzové pozice. Třešničkou na dortu je největší ryba závodu – kapr 16,66 kilogramů.

Report z druhé poloviny šampionátu nám zaslal Miroslav Poupa.

Čtvrtek 21. 9.

Noc toho příliš nepřinesla, naštěstí však nikde a nikomu.  S rozedněním se však opět začalo chytat. Noční vážení potvrdilo, že má Richard doposud největší rybu závodů – kapra 16,66kg! Během dne Richard s Petrem průběžně ryby chytají a skóre narůstá. Kluci se šavlují s Chorvaty o vedení v subsektoru. Luxus!

Skvěle to šlape také Lukášovi se Sergeyem, kteří zatím dominují subsektoru B2. Luxus!

S nepříznivým místem a podmínkami se pere Olda s Jindrou na C13 – nalevo od nich se ryby chytají, od jejich fleku doprava je to však absolutní bída. I přesto pár ryb pochytali a pouhé 2, 3 ryby je dokáží katapultoval v pořadí o 4-5 míst, což by nám značně pomohlo v soutěži národů.

Spolu s kolegou Jirkou jsme dopoledne věnovali obhlídce celého jezera, vč. špionáže u týmů, kterým se daří. Neviděli jsme nic, co bychom neuměli nebo nedělali, což bylo velmi pozitivní zjištění.

Kolem jedné hodiny odpolední se, v souladu s předpovědí, rapidně změnilo počasí. Začalo lehce pršet, potom trochu více a pak se strhnul opravdu kvalitní slejvák. Během tohoto správného „kapřího hnusu“ připsali kluci na C13 hned 3 ryby.

Velmi zajímavá byla dnešní schůzka kapitánů. Litevci totiž načapali Frantíky, jak přendávají kapra z podběráku do podložky úchopem za oči. Mají to zdokumentované videem. Problém je v tom, že zástupce Fipsed je Francouz a důkaz považuje za neprůkazný. To video jsem viděl a nechápu, co je na tom, sakra, neprůkazné? Prostě prasárna par excellence. Všude v pravidlech se objevují slova jako šetrné zacházení, maximální péče, úcta k rybě apod. a najednou tohle. Není to sice vysloveně uvedeno v pravidlech, to však není ani například lov agregátem. Jury ještě nerozhodla, jsem zvědavý, zda se udělá bu-bu-bu a pojede se dál. Pokud se však bude hlasovat o způsobu trestu za tento prohřešek, budeme hlasovat pro červenou kartu a vyloučení francouzského týmu ze soutěže. Troufám si říci, že podobně by hlasovala většina týmů. Aby toho nebylo málo, francouzský tým (možná jiný?) v noci používal jako pomůcku pro určení trasy náhozu lasery. Na prvním meetingu kapitánů se tako otázka řešila a odsouhlasilo se, že se lasery používat nesmí. Pokud za nešetrné zacházení s rybou dostanou Frantíci „jen“ žlutou, by to byl totální výsměch kaprařině jako takové. Pokud se stejný tým provinil  navíc ještě používání laserů, tak prostě "FIN".

Každopádně – stále se motáme kolem bedny a není k ní vůbec daleko! Jsme však zatím teprve v polovině soutěže.

Držte palce a fanděte nám!

 

Pátek 22. 9.

V noci se opět změnilo počasí – vydatně zapršeno a nad ránem začal foukat vítr úplně opačně než včera. Co bylo však velmi citelné, bylo ochlazení.

Z našeho velitelského stanu to máme nejblíže ke klukům na C13, proto začínáme ranní revizi vždy u nich. V saku se pohupovaly 3 ryby, což bylo podobně jako u týmů nalevo, ale víc než u týmů vpravo. V pořádku:-).

Na B23 to bylo už horší – Lukáš se Sergeyem v noci ulovili jen jednoho kapra, navíc se díky vydatnému dešti rozchytaly týmy u přítoku, kam najeli kapři.

Úplně největší šok následoval na A1, kde kluci prožili zcela klidnou noc, zatímco pár týmů v jejich sektoru, ale o cca půl kilometru daleko směrem k hrázi, brutálně zachytalo. Ajajaj. Ryby prostě díky změně počasí odjely jinam.

Během dne se kluci na B23 zase dostali do tempa a udávají směr v celém svém subsektoru. Paráda! Jednu rybu připsali kluci na A1, další tři pak C13. Bohužel rybky nám odvál vítr a výrazně víc se začalo dařit týmům v jiných částech přehrady.

Na co jsem se těšil, byl meeting kapitánu. Zklamáním, ne však zcela neočekávaným, bylo řešení včerejšího problém s nešetrným zacházením s rybou a používáním laserů u francouzských týmů. Jednoduše se to zametlo pod kobereček. Ten, kdo rozhodoval o sankci, byl Fipsed, resp. jeho francouzský zástupce, a ten rozhodl tak, že týmy dostanou žlutou kartu, která má prakticky stejnou váhu jako ve fotbale. Je to tedy pouhé varování bez jakéhokoliv potrestání např. v podobě váhové penalizace nebo zákazu chytání na několik hodin. Prostě jen nic neřešící varování.

Pokud tedy nepoužijete dostatečně velkou, navlhčenou podložku či sak, dostanete bez milosti červenou kartu, kvůli nešetrnému zacházení. Když však rybě vrazíte prsty do očí, je to jen za žlutou. Tedy pokud jste Francouz a MS se pořádá ve Francii. Hnus. Nedivím se, že 10 týmů meeting kapitánů ignorovalo. Mimochodem „oční“ úchop je ve Francii zakázaný a je za něj trest 5 let bez povolenky.

Příští rok se prý budou totálně předělávat a modernizovat pravidla. Fakt jsem na to zvědavý, ale moc bych si přál vlastně cokoliv, co nahradí současný paskvil.

Je osm hodin večer – vím, že na B23 proběhlo vážení 4 kaprů a další 3 jsou v saku, na C13 jsou také dvě ryby zaparkované v „domečku“, na A1 bohužel zatím zero.

Při posledním vážení jsme klesli na 6 místo, nic však není ztracené, protože rozdíly mezi týmy jsou zcela minimální. Jen potřebujeme trochu štěstí a musí se nám zadařit poslední noc!

Já našemu týmu věřím a doufám, že nám bude po zbytek závodů nakloněn i sv. Petr.

Fanděte nám a držte palce!

 

Sobota – ranní report

Situace se komplikuje. Zatímco Lukáš se Sergeyem nějaké ryby připsali, na C13 se ve vodě houpaly jen dva saky s krtky (malý kapr) a od Fishkyho, který chytá s Petrem na A1 přišla v 7:11 dokonce takováto omluvenka: „Kluci, já se moc omlouvám, ale u nás absolutně bez kontaktu. Co půl hodiny jsme to přehazovali, zjemnili jsme to do sestav na cejny, stejně se záběru nedočkali. Zkoušel jsem i PVA z řepkového boilies, pšeničných granulí nebo Bonduelky a pod háček Bonduelku, pěnu, vyváženou kukuřici nebo waftersky a nic, nic, nic. Mimo krmák i do krmáku a výsledek je stále stejný. Jdu zkusit ještě zig. Následné zveřejnění výsledku hovořilo o tom, že jsme klesli až na 7. místo

To, co se však spustilo v 8:00, tedy 4 a půl hodiny před koncem, se nedá nazvat jinak než „Kapří nirvána“! Z ničeho nic to všem našim týmům začalo brát a naše Whatsappová skupina se zahlcovala pozitivními zprávami. Dvě, tři zdolávané ryby najednou nebyly zcela neobvyklé a tohle brutální tempo vydrželo až do konce! A1 (Richard, Petr) zapsali neuvěřitelných 69 kg, což je víc než nachytali za celou dobu předtím. Olda s Jindrou přidali kolem 50 kg s Sergey s Lukášem 70 kg! Jen se tím potvrdilo, že pokud mají naše týmy před sebou ryby, dokáží je efektivně a rychle vytěžit.

Pokud budeme mít trochu štěstí a konkurenční týmy nachytali o chlup méně, mohli bychom se vrátit do boje o 4., možná i 3 místo!

V této matematice bude vcelku zásadní roli hrát i Fipsed a ukáže se, zda má koule na to, aby vyloučil domácí tým. Francouzi na A29, kteří mají již „jen“ žlutou kartu za vylovení ryby za oči, byli načapáni s dvěma kapitány v sektoru ve stejný okamžik, což pravidla, odstavec 6 výslovně zakazují. Pak by pro nás mohlo být ještě veseleji.

Já, jako kapitán týmu, mohu říct, že jsem na naše kluky, včetně podpůrného týmu hrdý, ať už to ve výsledku dopadne jakkoliv. To, co tu všichni předváděli, bylo neuvěřitelné – všichni si zaslouží maximální respekt! Děkuji, je mi ctí, že tu jsem s vámi!

 

Sobota – odpolední report – 1. část

Je to zvláštní, jak se čas vleče, když na něco netrpělivě čekáte. Vteřina po vteřině, dlouhá minuta po minutě. Kluci už se stihli zabalit a všichni jsem se sešli v kempu na naší základně. Někteří si šli nakoupit pár suvenýrů pro své blízké (místní víno, sušenky, výborné sýry,…), jiní využili situace a po třech dnech „spáchali“ hygienu ve sprše s teplou vodou, já jsem si uvařil dobrou kávu a byl nervózní jako pes. Zveřejnění konečných výsledku se zkrátka strašně vleklo, protože se řešil oficiální protest ukrajinské reprezentace na francouzský tým na A29 ohledně dvou kapitánů v lovném prostoru.

16:50 – na mobilu mi píplo oznámení na Whatsapp skupině kapitánů se souborem „Final ranking“. Srdce až v krku, tepová frekvence hodně nad normál, mžitky před očima. Zhluboka jsem se nadechl, otevřel soubor a…… Začal jsem řvát na celý kemp jako pominutý! Frantíci z nedalekých stánků vykukovali přes své pultíky se sušenkami s sýry a nechápali, co se děje. Moji reakci však okamžitě pochopili naši chlapci a začali křepčit a hulákat se mnou. MÁME PLACKU! Díky drtivému finiši jsme se vyhoupli až na 3.místo! Lukáš se Sergeyem udrželi vedení ve svém subsektoru, Ríša s Petrem i Olda s Jindrou se během posledních 4 hodin závodu dokázali zlepšit hned o 2 místa ve svém sektoru, což nám v konečném součtu dalo celkových 25 trestných bodů za umístění 6-2-15. Vyhráli Ukrajinci, druzí skončili Francouzi.  Dokázali jsme to, neuvěřitelné!

V ten okamžik začala jedna velká párty a kempem vlály české vlajky. Byly jsme asi hodně hluční, místní obyvatelstvo i konkurenční týmy však měly pro naši radost pochopení, dokonce nám chodili gratulovat. Ta neskutečná radost, euforie, hrdost a nadšení z něčeho, co bylo ještě před pár dny jen hodně vlhkým snem, se dá jen stěží popsat, to se musí prožít!

 

Sobota – odpolední report – 2. část

V 18:30 se celý náš tým sešel před halou, kde se zanedlouho bude konat závěrečný ceremoniál. Prakticky kdokoliv jde kolem našeho hloučku, nám gratuluje a my si to užíváme. Teprve v 19:30 je týmům umožněno přesunout se do místní sportovní haly, kde je vše krásně připraveno za závěrečný ceremoniál. Ve 20:00 to začíná. Je tu první a zároveň nově oceňovaná kategorie, a tou je největší ryba. A tu máme my! Ríša s Petrem ulovili kapra 16,66 kg, kterému se ani zdaleka nepřiblížil žádný z dalších 2.648 kaprů ulovených během soutěže. Paráda a gratulace!

Dále se nově vyhlašovali vítězové subsektorů, i tady jsme měli své zastoupení – Lukáš se Sergeyem vyhráli svůj subsektor B2 s luxusním náskokem cca 70 kg před Moldavany.

Pak následovala kategorie družstev (jednotlivých dvojic) – mistry světa se stali Francouzi před Maďary a Litevci. Na 4. místě se umístil Lukáš se Sergeyem! Postoj drtivé většiny startovního pole vůči vítězným Francouzům byl zcela zřetelný – nikdo jim netleskal, jen domácí Francouzi.

A pak už přišla naše velká chvíle! République tchèque, the Czech Republic, Česká republika jde za hlasitého potlesku a jásání davů na pódium!  Máváme vlajkami, přebíráme medaile i pohár, pak začíná chvilka absolutní hrdosti – sálem zní česká hymna. Zpíváme, jsme pyšní na to, co jsme dokázali. Jedno je však 100% jisté – jsme výrazně lepší rybáři než zpěváci?.

Poté nastupuje druhý tým v celkovém pořadí – Francie.  Jásání místních, kteří jsou koncentrováni v pravé straně sálu ruší bučení a pískot z levé strany, kde sedí týmy zbývajících 30 zemí. Troufám si říci, že protěžování domácího týmu a zcela neférová politika FIPSed, co se týče dodržování pravidel,  závažně poškodila nejen dobrou pověst celého šampionátu, ale také totálně zbořila důvěru v jednání Fair play na této, doposud velmi prestižní akci.

I my jsme se rozhodli jasně vymezit proti této nespravedlnosti –  odmítli jsme podat Francouzům ruku. Totéž udělali i vítězní Ukrajinci. Svým rozhodnutím jsme způsobili poprask, ale zároveň si vysloužili obrovský respekt  a uznání týmů v sálu. Po skončení ceremoniálu za námi přišla, kromě jiných, celá anglická reprezentace v čele Robem Hughesem a vyslovila nám uznání za náš postoj i sportovní úspěch. Tomu se říká pocta!

Mě osobně, možná ještě více potěšila reakce dvou rozhodčích, které měli naši chlapci se svých sektorech – vyslovili lítost nad tím, jak FIPSed rozhodl ve prospěch jejich týmu bez ohledu na čestné jednání. Pánové, děkuji!

Vydrželi jsme v družné zábavě až do 22:00, kdy následoval raut. Všichni jsme byli po dlouhém dni kvalitně vyhladovělí, nabídka podivně vypadajícího bramborového salátu, kus-kusu, čočky a opečeného toastu nás však úplně nenadchla. Možná to měl být předkrm, nevím, každopádně v tuto pokročilou hodinu už jsme úplně nechtěli čekat, co bude následovat.

Užili jsme si to a bylo toho dost. Rozloučili jsme se a zvedli kotvy. Část týmu, resp. ti, kdo mohli řídit, se rozhodli pro noční přesun domů, zbytek přespal v hotelu a vyrazil na cestu až druhý den ráno. „Pravidlo šťastného návratu“ bylo beze zbytku dodrženo a už v neděli jsme se mohli podělit o svou radost se svými rodinami a kamarády.

Je to pryč, ale vzpomínky na úžasný týden, který jsme prožili na přehradě Panneciére, zůstanou v našich srdcích navždy!

Merci et au revoir Lac de Panneciére!

 

Miroslav „Miras“ Poupa

 

Závěr

Druhá účast v historii a hned 3. místo, to je prostě paráda! Naši borci podávali maximální výkon po celou dobu závodů, ale ten závěrečný, drtivý finiš, kterým jsme se katapultovali ze 7. na 3. místo byl úplně z říše snů!  Všem členům naši výprav patří velké uznání.

Rád bych poděkoval ČRS za možnost vyjet reprezentovat ČR a ČRS na událost obřího rozsahu, jakou bezesporu MS v lovu kaprů je.

Blahopřejeme všem členům týmu k výbornému výsledku a děkujeme za skvělou reprezentaci.

 

 Za ČRS Jitka Chybová


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.

Ok